Nuikapsas
(koolrabi) Brassica
oleracea var. Gongylodes
Sugukond
: ristõielised
Perekond:
kapsarohulised.
Nuikapsas
on kaheaastane köögivili, mis moodustab esimesel aastal produktiivorganina ümaralt
paksenenud varreosa, nn varsvilja. Vars hakkab jämenema, kui
lehekodarikus on 5–6 lehte.
Varsvili on sordist olenevalt ümar, lameümar või ovaalne, tema koor on valkjas- kuni intensiivselt
roheline või punakas kuni violetne, õhuke. Nuikapsa läbimõõt ja mass on väga erinevad,
vastavalt 5–20 cm ja 0,1–8 kg. Maitselt meenutab varsvili kaalikat või valge peakapsa
sisevart, kuid on mahlasem ja õrnem.
Kasvatamine: Nuikapsast võib külvata otse kasvukohale või kasvatada
ette istikud sarnaselt peakapsaga. Avamaale istutamiseks peaks taimel olema 3-4
pärislehte. Taimed istutatakse ritta 20-25cm vahedega. Varsviljad on
tarbimiskõlbulikud kui nende läbimõõt on umbes 15cm. Nuikapsas on
võrdlemisi külmakindel
(karastatud ja juurdunud istikud taluvad
kuni -6 külmakraadi) ja kõige lühema kasvuajaga kapsas (seemnest
saagini kulub umbes 2,5 kuud). Tarbimisaja pikendamiseks (varsvili ei säili
pikalt) võib teda külvata vegetatsiooniperioodil mitu korda, viimane külv võiks
jääda juuni lõppu või juuli algusesse.
Kasvukoht: Mulla suhtes on nuikapsas vähem
nõudlik kui lillkapsas või
peakapsad. Paremini sobivad huumusrikkad liivsavimullad (pH
6,0–7,5). Et nuikapsas kasvaks mahlane ja õrn,
vajab ta kasvamiseks rohkesti vett. Veepuudusel muutub nuikapsas puiseks ja
maitsetuks, ebaregulaarsel kastmisel kasvavad viljad lõhki.
Kahjurid: Kahjurite ilmumist tuleb hoolega
jälgida, eriti otsekülvi puhul. Maakirbukahjustus on ohtlik idulehe faasis,
siis võivad taimed täielikult hävida. Esimese pärislehe ilmumisel oht väheneb.
Kapsakärbse vaglad kahjustavad juuri ning taim närtsib. Pärast istutamist kata
taimed kohe kattelooriga, siis ei pääse kapsakärbes jt kahjurid neile ligi.
Kahjureid hoiab eemal ka tuhaga tolmutamine ja nõgeseveega kastmine.
Keemiline koostis: Nuikapsas on madala energeetilise väärtusega
(24 kcal 100 grammi kapsa kohta) ja sisaldab rohkesti mineraalaineid. Tähelepanuvääriv
on nuikapsa C-vitamiini ja folaatide (e. vitamiin B9, sünteetiline teisend on
foolhape) sisaldus, sisaldades keskmiselt 60 mg C vitamiini 100 grammi kapsa
kohta (soovitatav päevane C-vitamiini kogus 75 mg). Võrreldes teiste kapsastega
sisaldab nuikapsas suhteliselt vähe K vitamiini - 7 µg 100 grammi kohta
(soovitatav päevne kogus on 90-120µg).
Mineraalainetest tasub ennekõike esile tõsta nuikapsa kaaliumi sisaldust,
kaltsiumi ja magneesiumi sisaldust. Kuid samas on nuikapsa A-vitamiini sisaldus
väiksem kui teistel kapsastel. Alljärgnevalt on ära toodud nuikapsa vitamiinide
ja mineraalainete sisaldus 100 grammi töötlemata kapsa kohta. Sulgudesse
lisatud inimese päevane vitamiinide ja mineraalainete vajadus:
Kiudaineid 1,8 g
(25-35g)
A vitamiini 0,3µg
(800-100 µg)
C vitamiini 60 mg (75
mg)
Folaadid 70 µg (70
µg)
K vitamiini 7 µg (7
µg)
Kaalium 320 mg
(3100-3500 mg)
Kaltsium 42 mg (800
mg)
Magneesium 14 mg
(280-350 mg)
Fosfor 41 mg (600 mg)
Raud 0,4 mg (9-15 mg)
Kasutamine: Toiduks
tarvitatakse varsvilja kui ka noori lehti, need on eriti vitamiini- ja
mineraalainerikkad. Mahe ja mahlane nuikapsas on suurepärane komponent
erinevate toorsalatite valmistamisel. Ka on ta hea lisand erinevates paja- ja
ahjuroogades, sobib küpsetamiseks paneeritult ja grillimiseks. Kuna nuikapsa
kalorsus pole kõrge (100g/24 kcal) sobib ta hästi erinevatesse dieettoitudesse.
Kasutamine
rahvameditsiinis: kuna nuikapsas sisaldab
kemikaale, mis alandab naisusguhormoon östrogeeni mõju, siis arvatakse sel köögiviljal
olevat rinnavähi vastane mõju
Aitab stabiliseerida veresuhkru taset ning on kasulik diabeedi
puhul
Kuna sisaldab rohkelt C vitamiini, siis aitab tugevdada
immuunsüsteemi, parandab naha seisundit ning kaisteb rakke kahjustuse (vabade
radikaalide) eest.
Kuna sisaldab palju kaaliumit, siis aitab langetada vererõhku.
Sisaldab rohkelt kiudaineid, tänu sellele parandab soolestiku
tööd.
http://otseomadelt.ee/uudis/165/imelik-ja-imeline-nuikapsas/
http://entsyklopeedia.ee/artikkel/nuikapsas
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aialeht/monusalt-mahlane-nuikapsas?id=24654645
http://www.epkk.ee/6868
http://www.healthandbeautypages.com/health-benefits-of-kohlrabi-vegetable/
http://www.usagardener.com/how_to_grow_vegetables/how_to_grow_kohlrabi.php
http://epl.delfi.ee/news/melu/kolm-kena-kapsast?id=50886356
Harilik
pune
Origanum vulgare
Perekond:
pune

Kasvatamine: Taim istutatakse välja pärast öökülmi
kuivemapoolsele, väherammusale ja päikesrikkale kasvukohale. Seemned võib
külvata ka avamaale, idaneb 14-21 päeva. Seemned tuleks jätta katmata, sest
idanevad siis paremini. Kuna õisik on väga nektarirohke, meelitab ta aeda ka
rohkelt mesilasi. Saak koristatakse kui võrsed õitsevad, taim lõigatakse
maapinnast 5-8cm kõrguselt maha. Talvitub meil hästi.
Kasvukoht:
Eestis looduslik liik. Kasvab kuivades metsades, võsastikes, niitudel,
teeservades, loopealsetel. Eelistab kuivemat ja lubjarikkamat mulda. Valguslembene.
Keemiline koostis: Pune
on hea kiudainete allikas, kiudained sidudes sooles toksiine ning aidates seeläbi
neid organismist eemaldada. Samuti alandab kolesterooli ning on heaks vitamiin
K, magneesiumi, raua ja kaltsiumi allikaks. 2 grammi kuivatatud lehti sisaldab
14% päevasest K vitamiini vajadusest, 5% magneesiumi ja 4% raua päevasest
vajadusest.
100 grammis lehtedes (kuivkaal)
306
kcal
7,2
% vett
11 g
valku
10,2
g rasva
64,4
g süsivesikuid
15 g
kiudaineid
1676
mg kaltsium
270
mg magneesiumi
1669
mg kaaliumi
4,4
mg tsinki
44
mg rauda
Lisaks
sisaldab pune A ja B grupi vitamiine.
Vit
A 6903 mg
Vit
B1 0,34 mg
Niatsiin
6,2 mg
Kasutamine: Kultiveeritakse
mee- ja maitsetaimena. Sisaldab märkimisväärsel hulgal vitamiine. Kasutada saab
nii värskelt, kuivatatult kui sügavkülmutatult.Tarvitatakse liha- ja
kartulitoitude ning juurviljatoitude juures, sammuti kasutatakse pitsadel ja
maitseaine segudes. Iseloomuliku tugeva lõhnaga lehti on laialt tarvitatud
maitseainena kurkide soolamisel, vorsti valmistamisel vorstirohu asemel,
lihasuppide maitsestamiseks. Teed kasutatakse rögalahtistina, samuti söögiisu
ja seedimise parandamiseks.Seemnetest saadakse meeldiva lõhna ja vürtsika,
veidi kootava maitsega õli ravimitööstuse tarbeks. Kasutatakse
parfümeeriatööstuses kölni vee ja seepide valmistamisel, toiduainete- ja
likööritööstuses. Värvitaim, kelle lehtedest, õitest ja vartest saadakse musta,
õitest ka oranzpunast värvi.
Rahvameditsiinis kasutamine:
Pune on ravimtaim, kasutatakse valuvaigistina (näiteks vannidena), seespidiselt
rindkere- ja külmetushaiguste, peavalu, kõhulahtisuse ja unetuse puhul,
parandab soolestiku tööd, välispidiselt paljude nahahaiguste vastu.
Rahvameditsiinis on kasutatud reuma ja valuliste menstruatsioonide korral.
Samuti on punest abi sooleparasiitide tõrjumisel. Punel on antibakteriaalsed
omadused ning see sisaldab palju antioksüdante. On leitud, et ühes grammis
värskes punes leidub 42 korda rohkem antioksüdante kui õunas, 12 korda rohkem
kui apelsinis ning 4 korda rohkem kui mustikates.
Punet
kasutatakse kas vannidena, teena või õlina. Õli liigsel tarbimisel esinevad ka kõrvaltoimed.
Suurema koguse kui toidu maitsestamiseks kasutamine võib põhjustada raseduse
katkemist, võib tõsta verejooksu riski inimestel, kel on oht verejooksudeks
(näiteks 2 nädalat enne operatsiooni tuleks pune tarvitamisest loobuda), võib
põhjustada allergiat, võib alandada veresuhkru taset (diabeetikud peaksid
tarvitama ettevaatlikult).
Lehti kogutakse kuni õitsemiseni ja kasutatakse maitsetaimena nii värskelt kui kuivatatult. Säilitatakse tihedalt suletud purkides. Punet saab säilitada ka sügavkülmutatult. Raviotsatarbel kogutakse taimi massilise õitsemise ajal ja kuivatatakse õhulises varjualuses nii kimpu köidetult kui õhukese kihina lahtiselt. Säilitatakse klaastaaras kuni 3 aastat.
:) Pune peletab sipelgaid.
Kasutatud allikad:
http://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_pune.
http://www.hansaplant.ee/?op=body&id=867&cid=1873&cgid=
http://bio.edu.ee/taimed/oistaim/pune2.htm
http://www.hortes.ee/est/ouetaimed/maitsetaimed/harilik-pune-e-oregan
http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Origanum+vulgare
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=73
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=30
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-644-OREGANO.aspx?activeIngredientId=644&activeIngredientName=OREGANO
http://thebestgardening.com/natural-ant-deterrent/
Kodutöö on põhjalik ning erinevad alateemad on pealkirjastatud, et on info ja soovitud teema on kergesti leitav. Pean ütlema, et nuikapsast pole ise kunagi söönud kuid postitus andis hea ülevaate mis köögiviljaga on tegu. Samuti ei ole hariliku punega kokku puutunud kuid info põhjal võin järeldada, et inimesed, kes tunnevad ennast söögitegemises kodusemalt kui mina, on antud maitsetaim heaks abimeheks erinevates roogades.
VastaKustutaKokkuvõttes ütleksin, et täitsa asjalik lugemine, sest sain palju targemaks :)
Kes esitas kommentaari. Kasutajanimi "Papuu" ei ütle just palju :)
Kustuta